Mindenki tisztában van azzal, miért jó sikeresnek lenni. Ám abban kevesen gondolnak bele, hogy egy sikeres karrier megszerzése bizony igen sok áldozatot követel magának. Ahhoz, hogy árnyaltabban láthassuk a dolgokat most szánjuk időt arra, hogy megvizsgáljunk egy másik nézőpontot is.

Következzenek azok az árak, amelyeket azért kell megfizetnünk, hogy eljussunk az oly vágyott gazdagságig.

Az önmagamra szánt idő

Amikor életünk értelme a gazdagság igen hajlamosak vagyunk mindent félretenni azért, hogy elérjük a célunkat. A legelső, amit félreteszünk ilyenkor az az önmagunkra fordított idő és figyelem. A túlóra, a hajtás szépen lassan felőrli testi és lelki egészségünket. Bevállalunk az újabb és újabb feladatokat. Kihagyjuk először csak a pihenésre szánt időt. Aztán, ha feljebb kerülünk a ranglétrán, akkor már nem lesz időnk moziba vagy szórakozni menni. Így szépen lassan a munka begyűrűzik életünk minden pillanatába, amíg már azon kapjuk magunkat, hogy a nyaralásunk alatt is állandóan a telefonunk csörög.

Túlzott megfelelési kényszer kialakítása

Akkor lehetünk ügyvezetők, cégvezetők, ha mindig mindenben a maximumot nyújtjuk. Egyetlen hiba és fújhatjuk az előléptetést. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok állandó nyomást helyeznek arra, aki igyekszik versenyt futni. Ez nem csak maximalizmust szül saját magunkkal szemben, de iszonyú stressz hatás is.

A magány

Semmi sem vonzza jobban az érdekembereket, mint a siker és a pénz. Főként akkor, ha a pénz megszerzése közben elhanyagoltuk baráti kapcsolataink. Azok az emberek, ugyanis akik levegőnek néztek minket, amíg nem voltunk sikerek azonnal el is fognak tűnni akkor, ha megint fordul a kocka. Kerülj csak egy komolyabb krízisbe, máris elszaladnak mellőled.

Boldogságunk kulcsa a siker

Nagyon sokszor szembesülünk azzal, hogy az általunk vágyott pozíció egyáltalán nem vagy csak nagyon hosszú idő alatt érhető el. Egy olyan világban, ahol boldogságunkat az anyagi jóléttől tesszük függővé bizony nagyon kevés lehetőségünk van boldognak érezni magunkat.

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Mindig lesz valaki, aki fölénk tud licitálni valamiben. Mindig lesz egy nagyobb ház, egy újabb telefon, még egy luxusnyaralás, amire épp vágyunk.

Mindezek között éppen azt felejtjük el megbecsülni, ami már a miénk.